YEMEKHANEMİZDEN

İYTE Kafeterya, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı olarak tüm personel ve öğrencilere yönelik yemek hizmeti verir.

Yemek üretiminde kullanılan malzemelerin mutfağa kabulünde, SKS Daire Başkanlığından bir personel ve yemek firmasının Gıda Mühendisi hazır bulunur. Teknik şartnamede belirlenen kriterlere uygun olan malzemelerin kabulü SKS görevlisi tarafından ilgili günün tarihi kabul kaşesi üzerine yazılarak yapılır. Ret kaşesi alan malzeme mutfağa alınmaz, iadesi sağlanır.

Tüm yemekler zeytinyağı veya ayçiçek yağı ile hazırlattırılır. Taze ürün tüketimi amacıyla, sebze ve meyve alımlarının haftalık yapılması sağlanır. Meyve ve sebze dışında kalan tüm malzemelerin ambalajlı olma ve ambalaj üzerinde ürün üretim tarihi, son kullanma tarihi, Tarım ve Orman Bakanlığının üretim izni, Türk Gıda Kodeksi ve/veya TSE standartlarına uygundur ifadeleri aranır.

Meyve ve sebzelerin tedariki, tazeliği açısından, haftalık olarak yaptırılır. Mevsimi geçen sebze ve meyvelerde konserve ürün yerine, üzerinde üretim ve son kullanma tarihleri ile Tarım ve Orman Bakanlığının üretim izni, Türk Gıda Kodeksi ve/veya TSE standartlarına uygundur ifadeleri bulunan ambalajlı dondurulmuş ürünler kullandırılır.

Teknik şartnamede belirtildiği üzere margarin gibi katı yağlar, paket et suyu, paket tavuk suyu, gıda katkı maddelerinden oluşan paket lezzet verici harçlar mutfağa alınmaz.

Dana eti alımları aylık tavuk etleri ise haftalık alımı yapılır. Gelen tüm etler ambalajlı olup, ambalajlarının üzerinde üretim ve son kullanma tarihleri ile Tarım ve Orman Bakanlığının üretim izni, Türk Gıda Kodeksi ve/veya TSE standartlarına uygundur ifadelerine sahiptir.

Yemek üretiminde karkas et, hazır kıyma kullandırılmayıp, yukarıda belirtilen kırmızı etlerin merkezi kafeterya mutfağında kıyma haline getirilmesi sağlanır. Her gün servise çıkan tüm yemeklerden numuneler alınarak +4 °C’de 72 saat süreyle depolanır.

Merkezi kafeterya binasında her ay Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğünden bir ve Beslenme Hizmetleri Şube Müdürlüğünden üç olmak üzere toplam dört personelden oluşan denetim ekibince rutin denetimler yapılır. Denetimlerde tespit edilen aksaklıklar Merkezi Kafeterya Denetim Formuna kayıt edilir; bu formu yemek firması işletme müdürü ve denetim ekibi imzalar.

Denetim ekibince düzenlenen aylık denetim raporları, SKS Daire Başkanlığı aylık çalışma raporu ekinde yönetime sunulur.

 

Çalışma İlkelerimiz

Gıda güvenliği açısından merkezi kafeterya binası mutfağı ve yemek salonlarındaki görüntüler, 24 saat çevrim içi çalışan 16 adet kamera ile kayıt altına alınır. Kamera görüntüleri 10 günlük süreyle saklanır. Günün herhangi bir saatine ilişkin mutfak ve yemekhane faaliyeti kayıtlardan 10 gün geriye dönük olarak izlenebilmektedir.

Derin Dondurucu(-18 °C)

-18 derecede muhafaza edilmesi gereken ürünlerin deposudur. Düzenli olarak sıcaklığı kontrol edilmekte ve kalibrasyonu yapılmaktadır.

Soğuk Hava Deposu(+4 °C)

Günlük yemeklerden alınan numuneler, sebze ve meyveler, süt ürünleri ve çözülerek bir sonraki üretim gününe hazırlanan kırmızı ve beyaz etlerin raflardaki yerlerine göre muhafaza edildiği bölümdür. Düzenli olarak sıcaklığı kontrol edilmekte ve kalibrasyonu yapılmaktadır.

Kuru Erzak Deposu

Kuru gıdaların (pirinç, bulgur, baharat vs.) depolandığı bölümdür.

Damacana Su Deposu

Yemek üretiminde ve içme suyu olarak tüketilen Sağlık Bakanlığından onaylı damacana sularının depolandığı bölümdür.

Temizlik Malzemeleri Deposu

TSE standartlarına uygun, Sağlık Bakanlığınca izin verilen temizlik malzemelerinin muhafaza edildiği bölümdür.

Et Hazırlık Bölümü

Yalnızca etlerin işlendiği bölümdür.

Sebze Hazırlık Bölümü

Yalnızca sebzelerin işlendiği bölümdür.

Hamur Hazırlık Bölümü

Börek ve diğer hamur işlerinin hazırlığandığı bölümdür.

Yemek Pişirme Bölümü

Bulaşık Yıkama Bölümü

2000 tabak kapasiteli makinede; tüm bulaşıkların el değmeden konveyör bant üzerinde yıkama, durulama, kurutma aşamalarından geçerek yıkandığı bölümdür.

Kara Kazan Yıkama Bölümü

Tencere, kazan, tepsi vb. bulaşık makinesine sığmayan büyük parçaların yıkandığı bölümdür

Servis Hatları

Öğrenci ve personel yemek salonlarında, yemek servis hazırlıkları sırasında firma personeli; önlük, bone, maske, kolluk, eldiven kullanarak çalışır.

Temizlik

Her gün iş bitiminde mutfak, koridor ve yemek salonlarının ve tuvaletlerin temizliği dezenfektan uygulamasıyla birlikte yapılır. Haftada bir gün ise mutfağın ve binanın genel temizliği yapılmaktadır.

Çalışan Personel

Merkezi Kafeterya Binasında yemek firmasına bağlı olarak; İşletme Müdürü, Gıda Mühendisi, Aşçıbaşı, Aşçı yardımcısı(3), Garson (19), Bulaşıkçı (6), Temizlik Görevlisi (4) ve Depo sorumlusu olmak üzere toplam 36 personel çalışır.

Ara dönem tatili ve yaz tatillerinde, yemek yiyen kişi sayılarının azalmasına paralel olarak bu sayı 14 kişiye kadar düşürülür.

NOT: Mutfak bölümü, bone ve galoş giymek, yemek firması sorumlusu olan işletme müdürünün bilgisi dâhilinde ve bir kişinin refakatinde gezilmek kaydı ile herkesin görüşüne açıktır.